• آخرین محصولات :

  • قرقیزستان تلاش برای پاكسازی زباله های اتمی را افزایش می دهد :


قرقیزستان تلاش برای پاكسازی زباله های اتمی را افزایش می دهد

دوشنبه – مسوولان قرقیزستان با تلاش برای تدوین یك برنامه بازیافت زباله های اتمی با حمایت جوامع بین المللی، بزودی پاكسازی 90 محل انباشت پسماندهای اتمی خود را كه یكی از سمی ترین آنها منطقه 'مایلوئو سوئو' است، آغاز می كند.

به گزارش ایرنا و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی آسیای میانه، تحلیلگران و مسوولان قرقیز معتقدند تحقق موفقیت دولت بیشكك در پاكسازی این مناطق تنها با حمایت جوامع بین المللی عملی خواهد شد.

زباله های اتمی بازمانده از صنعت اورانیوم دوران اتحاد جماهیر شوروی تهدیدی برای قرقیزستان و كل آسیای مركزی است.

قرقیزستان در سطح كشور خود 90 محل انباشت پسماند دارد كه حاوی 286 میلیون تن زباله بسیار سمی اورانیوم است.

به گفته كارشناسان محیط زیست، حداقل 33 منطقه و 25 توده انباشت مرتفع از این لحاظ به ویژه خطرناك هستند و شرایط آنها هم از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی بسیار وخیم شده است.

یكی از كارشناس محیط زیست قرقیز ستان در این زمینه گفت: عوامل طبیعی مانند باد، رانش های زمین، زمین لرزه ها و سایر عوامل هم در تشدید وخامت اوضاع و بیرون آمدن بیشتر زباله ها، نقش داشته اند.

'ژاسلان چوكویف'افزود: این خطرات در زمانی نگران كننده می شوند كه بسیاری از ساكنان بیكار مناطق اطراف توده های زباله به دنبال یافتن كالاهایی كه قابل فروش باشند، این اراضی را بدون توجه به سلامت خود مورد جستجو قرار می دهند.

رییس آزمایشگاه نظارت بر محیط زیست زمین در موسسه ژئومكانیك و بهره برداری از منابع زیرخاكی در آكادمی ملی علوم قرقیزستان نیز گفت: تاثیر منفی زیست محیطی در كشور برای بار اول با آلودگی آب های سطحی و زیرزمینی این مناطق ظاهر شد.

'عیسی بیك تورگایف' افزود: برای مثال، آب رودخانه مایلوئو سوئو و خاك اراضی اطراف نواحی انباشت زباله بسیار آلوده به اورانیوم و سلنیوم هستند، به طوری كه كروم، آرسنیك و اورانیوم موجود در بدن ساكنان این مناطق افزایش یافته است.

قرقیزستان در پنج سال گذشته برای تصویب یك قانون ملی جهت تنظیم نحوه رسیدگی به پسماندهای اورانیوم و سایر زباله های خطرناك تلاش كرده است.

برای نخستین بار در تاریخ، یك نهاد ویژه در وزارت اوضاع اضطراری برای مدیریت پسماندها تاسیس شده است.

دفتر مطبوعاتی این وزارتخانه گفت كه دولت برای حفظ ایمنی در محل های انباشت، سالانه حدود 213 هزار دلار اختصاص می دهد.

كارشناس محیط زیست قرقیز ادامه داد: هرچند توان مالی قرقیزستان برای رفع این مشكل بسیار ضعیف است اما كمك های بین المللی بخصوص بانك جهانی، جامعه اقتصادی اورآسیا و دیگر كشورها تاكنون نقش زیادی در رفع چالش های زباله های اتمی این كشور داشته است.

چوكایف گفت: جامعه اقتصادی اورآسیا و دولت بیشكك در ماه اخیر 16 میلیون دلار برای احیای نواحی اصلی انباشت در مین كوش و قاضی سای اختصاص دادند و این روند هم اكنون در جریان است و با توجه به محل این دو ناحیه انباشت در منطقه مرزی این گامی بسیار مهم است.

وی افزود: در صورت اختصاص حداقل 10 میلیون دلار در سال از سوی دولت، این كشور می تواند بخش زیادی از اهداف پاكسازی را تحقق بخشد.

وی از كمك های متعدد بانك جهانی برای اجرای پروژه پیشگیری از وضعیت اضطراری در محل انباشت زباله در مایلوئو سوئو خبر داد و گفت: این یكی از خطرناكترین نواحی انباشت پسماند است لذا احیای اراضی چنین نواحی انباشت زباله، تا حد زیادی اهمیت بین المللی دارد.

بنابر اعلام دفتر مطبوعاتی وزارت اوضاع اضطراری، بانك جهانی در سال جاری میلادی 11.9 میلیون دلار برای اجرای این امر اختصاص داد كه 11.7 میلیون دلار آن تا 10 مهر ماه هزینه شده است. این پروژه باید تا پایان سال جاری میلادی تكمیل شود.

قرقیزستان در روزهای سوم و چهارم آبان ماه امسال نشستی بین المللی را جهت اتخاذ راهبردهای مناسب برای پاكسازی اماكن انباشت پسماند با كشورهای قزاقستان، روسیه، تاجیكستان، ازبكستان، اتحادیه اروپا، آژانس بین المللی انرژی اتمی، جامعه اقتصادی اورآسیا، روس اتم (تنظیم كننده اتمی روسیه) و بانك جهانی در بیشكك برگزار كرد.

'نیكولای اسپاسكی' معاون مدیركل روس اتم با بیان آنكه قرقیزستان و جامعه بین المللی برنامه جدیدی را برای احیای اراضی نواحی انباشت پسماند تدوین كرده اند، گفت: براساس این برنامه كه باید طی سال های 2013 تا 2018 اجرا شود ،37 میلیون دلار هزینه خواهد داشت كه سه چهارم آن را روسیه پرداخت می كند.

وی گفت: با اجرای این پروژه علاوه بر پاكسازی كامل نواحی انباشت پسماند قاضی سای و مین كوش، تدابیری نیز برای تقویت ایمنی سایر نواحی انباشت زباله اتمی در نظر گرفته خواهد شد.

'اسپاسكی' با بیان آنكه تحلیل داده های آرشیوی در رابطه با نواحی انباشت پسماندها و تحقیقات در محل برای سال 2015 برنامه ریزی شده ، افزود: برنامه كاری 2016 تا 2017 نیز شامل ساخت حصار ایمنی، پاكسازی ناحیه، محصور كردن مخازن آب و نصب علایم اخطار است.

به گفته وی، آموزش پرسنل نیز برای حفظ ایمنی نواحی انباشت زباله به عنوان یك شغل تمام وقت برنامه ریزی می شود.

آساق**ه.ص**5981

انتهای خبر / خبرگزاری جمهوری اسلامی (ايرنا) / کد خبر 80402195