• آخرین محصولات :

  • جاذبه‌های طبیعی به زباله دان گردشگران تبدیل ‌شده‌اند :


جاذبه‌های طبیعی به زباله دان گردشگران تبدیل ‌شده‌اند

تهران - تهدید و تخریب جاذبه‌های طبیعی از سوی گردشگران و تبدیل این مكان‌ها منحصر به فرد به یك زباله‌دان، دغدغه‌ بسیاری از فعالان و دوستداران محیط زیست و طبیعت ‌گردان حرفه‌ای در سراسر جهان است.

به گزارش عصر پنج شنبه خبرنگار فرهنگی ایرنا، با وجود آن كه طبیعت گردی و انواع زیرشاخه‌های آن در دهه های اخیر روند رو به رشدی داشته است و بسیاری از گردشگران حرفه ای دوست دارند حس زندگی در دامن طبیعت را بر تجربیات خود بیافزایند.

بی توجهی به حفظ طبیعت سبب شده است تا بسیاری از نقاط بكر طبیعی در اقصی نقاط جهان از معضل انباشت زباله و تهدید زیست محیطی و خطر تخریب كامل حیات وحش و طبیعت منطقه بی نصیب نمانند؛ این معضل تنها به جزایر خوش آب و هوا و خوشنام جهان و جنگل‌ها و مناطق سرسبز محدود نمی شود و بلكه دامن صحراها و بیابان‌ها و نیز غارها و كوه ها و تالاب‌ها را نیز گرفته است.

به همین خاطر فعالان حوزه طبیعت گردی در ایران به بهانه برگزاری هفته گردشگری، با برپایی سمینار علمی - تخصصی طبیعت گردی در مجموعه پارك پردیسان، موضوع سقوط رتبه جهانی ایران در حفظ محیط زیست و راه‌های جلوگیری از تخریب طبیعت به وسیله عوامل انسانی و بویژه طبیعت گردان را مورد بررسی قرار دادند.

'محمد درویش' كارشناس محیط زیست در این نشست، تصاویری از تخریب محیط زیست در مناطق گردشگری ایران و جهان را به حاضران ارایه كرد و از فعالان عرصه طبیعت گردی خواست تا پیش از ورود گردشگران به عرصه‌های طبیعت‌ گردی آموزش‌های لازم را برای حفظ محیط زیست به آنان ارایه كنند.

وی با بیان این كه، مناطق گردشگری به یك زباله ‌دانی تبدیل شده اند، گفت: بحران انباشت زباله در مناطق مختلف از جمله در حاشیه سدها و تالاب‌ها به وفور دیده می‌شود.

وی بخشی از تخریب محیط زیست را ناشی از طرح‌های توسعه‌ای دانست و اظهار داشت: برای نمونه 30 هزار اصله درخت بلوط در منطقه حفاظت شده دنا به همراه پوشش گیاهی آن به منظور انتقال گاز عسلویه قطع شدند و پس از این آسیب رسانی كارفرمای طرح متوجه شد كه مسیر انتخاب شده، اشتباه بوده است.

درویش تاكید كرد: این اشتباهات در حالی رخ می دهد كه در دیگر كشورها از جمله چین با احداث پل از قطع درختان و تخریب محیط زیست برای عبور طرح‌های راه‌سازی و زیربنایی از مناطق مهم طبیعی جلوگیری می كنند.

وی در ادامه به تاسیس سد كریت در نزدیكی طبس در اوایل دهه 13 خورشیدی اشاره كرد و گفت: این سد بزرگ بتنی در كنار سد تاریخی كریت ساخته شد و با این كه میلیاردها تومان اعتبار صرف ساخت آن شد، این سد با گذشت یك دهه بلااستفاده است و به دلیل شرایط اقلیمی منطقه هیچ آبی پشت سد جمع نشده است.

این فعال محیط زیست با تاكید بر این كه، رتبه جهانی ایران از نظر حفظ محیط زیست 61 پله سقوط كرده است، تخریب جنگل ابر و پارك ملی گلستان، خشكسالی در دریاچه های پریشان و ارومیه را به عنوان دیگر نمونه‌های بی توجهی مردم و مسوولان به محیط زیست برشمرد.

درویش اظهار داشت: برداشت بی رویه آب از منابع زیرزمینی سبب شده است تا شاهد پدیده فرو نشست زمین در مناطق مختلف كشور باشیم و فرو چاله های متعددی در همدان، بوئین زهرا و كبودرآهنگ شكل گرفته است.

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع كشور تاكید كرد: بوم‌ گردی و اكوتوریسم خوب است به شرط آن كه با هدف پاسداشت طبیعت انجام و محیط زیست حفظ شود.

درویش گفت: جهانی كه برای قورباغه‌ها و ماهی‌ها جا نداشته باشد، برای ما انسان‌ها هم جایی نخواهد داشت.

'علی رحیم پور' معاون پژوهشكده گردشگری نیز در این مراسم با اشاره به اهتمام كشورهای پیشرفته در حوزه طبیعت گردی در صیانت از داشته های حیوانی و پوشش گیاهی و اكوسیستم منطقه اظهار داشت: در برخی كشورها از باورهای مذهبی مردم برای حفظ محیط زیست استفاده می‌كنند؛ شیوه‌ای كه در گذشته نیز در ایران وجود داشت و برای نمونه مادران كودكان خود را از سنگ زدن به 'قُمری' نهی می كردند.

رییس كارگروه میراث طبیعی و معنوی گفت: طبیعت‌ گردی تنها به دنبال تامین منافع گردشگران نیست، بلكه هدف آن نجات دنیا با استفاده از گردشگری است.

در ادامه این مراسم كه با حضور 'منوچهر جهانیان' معاون گردشگری كشور و 'كریس الف ولسون' فرستاده ویژه دبیركل سازمان جهانی جهانگردی برگزار شد از فعالان عرصه طبیعت گردی و خبرنگاران رسانه‌های فعال در حوزه گردشگری تقدیر به عمل آمد.

'محمد حسین ایمانی خوشخو' رییس نخستین دانشكده علوم گردشگری در ایران، 'جمشید حمزه زاده' مدیر هتل‌های پارس به دلیل استاندارد كردن هتلها، 'خسرو ایرانپور' دبیر اتحادیه هتلداران كشور به دلیل استفاده از انرژی‌های خورشیدی در مراكز اقامتی، 'ایراهیم پورفرج' رییس جامعه تورگردانان، 'محمد سمیعی' دبیر كل اتحادیه مالكان كشتی، 'محمدحسین تجلی' معاون گردشگری كرمان، 'جواد نظامدوست' رییس انجمن غارنوردان ایران به همراه مسوول اقامتگاه بوم‌گردی پاسارگاد و انجمن رفكینگ به خاطر فعالیت در حوزه توسعه طبیعت گردی و كمك به توسعه پایدار در صنعت گردشگری مورد تقدیر قرار گرفتند.

فراهنگ**2025/1594

انتهای خبر / خبرگزاری جمهوری اسلامی (ايرنا) / کد خبر 80355274